X
אנא בחר את גודל הפונט הרצוי:
ברלין
מסלולי טיול בברליןנקודות עיין בברליןטיפים והמלצות לברליןמלון מומלץ בברליןאטרקציות בברליןברלין עם ילדיםהשכרת רכב בברליןקניות בברליןשאטלים בברליןטיסה זולה לברלין
 

בית הכנסת החדש של ברלין - Berlin Neue Synagoge

בניה אוריינטלית במזרח גרמניה

כאשר מביטים על בית הכנסת החדש הנמצא במזרח ברלין, נראה כי אכן  נמצאים במזרח, אך מספר לא מבוטל של קילומטרים מזרחית לגרמניה. נראה כי הוא נלקח היישר מאגדות אלף לילה ולילה ושעוד רגע תצא ממנו יסמין מהאגדה על אלדין.

בית הכנסת החדש של ברלין (Berlin Neue Synagoge) אכן בנוי בסגנון אוריינטלי- מורי. שולטות בו הצורות הרכות- הקשתות והאליפסות. הוא מעוטר בקישוטים בסגנון של ערבסקות. גג המבנה מעוטר בצבע זהב וצורתו היא צורת כיפה. לצד הכיפה הראשית ישנם שני צריחים בעלי גגות בצורת כיפה אף הם.

הכיפה והצריחים של בית הכנסת החדש של ברלין
הכיפה והצריחים של בית הכנסת החדש של ברלין

אחד הסימנים לכך שמדובר על מבנה בעל זיקה יהודית הוא מגן דוד מזהב המתנוסס בראש הכיפה. נראה כי אדריכל מבנה בית הכנסת החדש בברלין קיבל את השראתו מתקופת תורה זהב של יהודי ספרד ולכן סגנון הבניה הוא ספרדי- מורי.

מוזיאון בית הכנסת החדש בברלין  - המרכז היהודי

אומנם בית הכנסת החדש בברלין משמש למטרות תפילה, אך בנוסף בית הכנסת מציע לתיירים לבקר במוזיאון שמהווה שיחזור של קומת התפילה של בית הכנסת לפני מלחמת העולם השנייה. כך תוכלו להתרשם מהנברשות המרהיבות שהאירו את בית הכנסת, שרידי השיש שעיטר את ארון הקודש, שולחן התפילה ועוד מוצגים השייכים לבית הכנסת מאותה בתקופה.

בנוסף לסיור בבית הכנסת, תוכלו לטפס בגרם המדרגות (לבעלי מוגבלויות יש מעלית) ולהגיע לתצפית שנמצאת בתוך הכיפה הגדולה של בית הכנסת החדש של ברלין. סיור בבית הכנסת בעברית ניתן למצוא בקטגוריה סיורים בעברית

חורבן ובניה מחדש

ממש בדומה לבית המקדש בירושלים, אשר עבר חורבן ונבנה מחדש, גם בית הכנסת החדש בברלין עבר טלטלות כולל הרס חלקי ולאחר מכן הרס כמעט מלא. להבדיל מבית המקדש, כאן לא מסתיים הסיפור בהרס אלא היום עומד בית הכנסת החדש של ברלין על תילו.

אמנם הוא אינו משמש כבית תפילה לקהילה גדולה אלא עבור קהילה יהודית קטנה (קהילת שלום שהיא קהילה קונסרבטיבית) אך המקום בהחלט פעיל ובית הכנסת החדש בברלין משמש כמרכז קהילתי וגם נערכות בו תערוכות שונות.

בית הכנסת החדש נבנה לקראת סוף המאה ה- 19 מתוך מצוקת מקום עבור הקהילה היהודית שגדלה בשנים אלה. את המכה הראשונה ספג בית הכנסת החדש של ברלין בליל הבדולח בשנת 1938 בו הוצת ע"י נאצים אך אז בידם היה פחות כוח מאשר מספר שנים מאוחר יותר, הפעולה נעצרה בעודה באיבה והשריפה כובתה.

ההצלה של בית הכנסת היתה אפקטיבית לשנתיים בלבד. ב- 1940 הוחרם המקום בידי הנאצים במהלך מלחמת העולם השניה. ב- 1943 ניזוק מבנה בית הכנסת קשה מהפצצות על ברלין ונותר הרוס. רק בשנת 1991 לאחר איחוד גרמניה הוא שוקם ושוחזר ומאז מתנוסס על כיפתו מגן דוד כסמל לניצחון. כאן נראה כי המגן דוד אכן משמש כמו מגן אשר שומר על המבנה מפני פגיעה נוספת.

מוצגים במוזיאון של בית הכנסת החדש בברלין
מוצגים במוזיאון של בית הכנסת החדש בברלין
 

כתבות שאולי יעניינו אותך