השיטוט בין קוביות הבטון האפורות מהן מורכב האנדרטת השואה לזכר יהודי אירופה שנרצחו במהלך מלחמת העולם השנייה (האנדרטה לזכר השואה) מכניסה למצב של בלבול, אי סדר ואף מבוכה מסויימת. על פני שטח של 19000 מ"ר מוצבות 2711 קוביות בטון באורכים שונים כמו תשבץ.
עם זאת, בניגוד לתשבצים, כאן אורכי המשבצות או הקוביות משתנים והדבר יוצר אי סדר בעיניים. זוהי בדיוק התחושה אותה התכוון האדריכל פיטר אייזנמן לתת- חוסר הרמוניה, בדיוק כמו חוסר ההרמוניה, חוסר ההשתלבות וההתייחסות המשפילה אותה קיבלו היהודים מאז עליית הנאצים לשלטון ושהגיעה לשיאה עם ההשמדה ההמונית בתקופת מלחמת העולם השנייה.
האנדרטה לזכר יהודי אירופה (Memorial to the Murdered Jews of Europe), הוקמה בשנת 2005 על פני שטח של 19 דונם, בכל שטח זה ניבנו כ - 2711 קוביות הבטון באורכים וגדלים שונים. אף על פי שאיש לא אמר זאת במפורש, מזכירות מיד מצבות הבטון באנדרטת השואה, את המצבות בבית עלמין. והאורכים השונים מזכירים גם כי בשואה נרצחו גברים, נשים, ילדים ותינוקות בני יומם ללא הכרה ואבחנה.
האנדרטה לזכר יהודי אירופה (Denkmal für die ermordeten Juden Europas) הוקמה מעט דרומית לשער ברנדנבורג בדיוק במקום בו שכנו לפני כן משרדי הקנצלר של היטלר. אין ספק כי יש בכך אמירה רבת משמעות ותזכורת כי בסופו של דבר העם היהודי שרד.
עם זאת, האנדרטה מזכירה באותה נשימה עד כמה העבודה לא הסתיימה. למרות ששורש הרוע המרכזי הושמד, עדיין ישנם שורשים משניים שנשארו וגם נגדם יש לפעול. לכן הקוביות צופו בחומר כימי מיוחד שלא מאפשר השארת כתובות גרפיטי.
בנוסף, מיקום האנדרטה לזכר יהודי אירופה בברלין נמצא בכוונה באזור בו ישנן שגרירויות רבות ודיפלומטים ממדינות שונות שעוברים ליד האנדרטה בכל יום. שגרירות ארה"ב נמצאת בשכנות לאנדרטה.
מתחת לפני הקרקע תוכלו להיכנס לקבל מידע נוסף במוזיאון לזכר השואה בברליןץ במוזיאון מרכז מידע המחולק ל - 6 חדרים גדולים במציגים ההיסטוריה מאז שנת 1933. במרכז המידע ניתן לקבל מידע על שמות הנרצחים המגיע מיד ושם.
במוזיאון לזכר השואה מוצגות תערוכות מגוונות הסוקרות את רדיפת היהודים לפני ובמהלך מלחמת העולם השניה, מאורעות כמו ליל הבדולח, מחנות השמדה מרכזיים, אירועים כמו משפטו של אדולף אייכמן ועוד.
בסמוך לאנדרטה לזכר השואה הוקמו אנדרטאות לזכרן של אוכלוסיות נרדפות. אלה הוקמו לאחר מחאה שנשמעה מצד אותן אוכלוסיות אשר בניגוד ליהודים השמדתם ההמונית לא זכתה לאנדרטה. ממשלת גרמניה לקחה ביקורת זו לתשומת ליבה ואכן הקימה גם עבורם אנדרטאות.
מוזיאון האנדרטה לזכר יהודי אירופה שנרצחו פתוח מידי יום החל משעה 10:00 בבוקר ועד לשעה 19:00 בערב
בימי שני : סגור
הכניסה למוזיאון חינם
ניתן לשכור מכשיר אודיו עם אוזניות ולקבל הסברים בעברית על כל המוצגים בתשלום.
הירידה למוזיאון התת קרקעי מתאפשרת עם מעלית - יש לפנות לנציג המוזיאון